.FILE 2G 3G 4G 5G
Kapitel 16

Röster från väljare

6 min läsning

I samband med denna rapport har Internetstiftelsen ställt frågor till svenskarna om deras syn på internet som arena för politiskt engagemang och diskussion.

Personerna i videoklippen medverkar inte i undersökningen. Du hittar även alla klipp samlade i den här spellistan på Youtube.

”Jag har kollat på en Youtube-serie”

Hanna, 17 år

Var söker du information inför att du ska rösta?

Jag har kollat på en Youtube-serie, där en influencer har intervjuat alla partiledare. Det har känts viktigt att få en bred bild av vad alla partier tycker. Och sedan har jag lyssnat på en politisk podcast, där två unga tjejer har pratat om ämnen som har med politik att göra.

Gör internet det enklare att engagera sig i politik?

Jag tror att internet gör det lättare att engagera sig och lättare att hitta folk som tycker likadant, att kunna prata i forum och kommentarsfält tillsammans. Och även folk som tycker olika och vad det är som gör att man har olika åsikter.

Tycker du att man ska få uttrycka extrema åsikter på nätet?

Jag tycker att folk ska få uttrycka alla åsikter på nätet. Men jag tror också att det kan vara farligt att extrema grupper uttrycker de allra extremaste åsikterna.

”Jag engagerar mig i min lokala Facebookgrupp”

Tove, 37 år

Stora Essingen i Stockholm

Brukar du engagera dig i lokala frågor på nätet?

Jag engagerar mig i min lokala Facebookgrupp en hel del, bland annat har vi diskuterat utegym, vilket resulterade i att jag skrev ett medborgarförslag. Det antogs, så det ska bli ett gym på Stora Essingen, så det var jättebra.

Är det politik, det ni diskuterar i lokala Facebookgrupper?

Jag vet inte om man kan kalla det för politik, men någonstans är det ju det, lokalpolitik. Jag funderade förut på att engagera mig politiskt lokalt, men då måste man ju sympatisera med ett parti och det är ju inte alltid så lätt.

Gör internet samhället mer demokratiskt?

Jag tycker att internet gör samhället mer demokratiskt, absolut. Självklart. Dels genom att alla kan vara med och påverka och tycka i Facebookgrupper, och dels för att alla enkelt kan ta del av information och inte enbart behöver lita på politiker och myndigheter. Det går att kontrollera fakta.

”Jag brukar hålla mig till de klassiska medierna”

Viktor, 35

Stockholm

Litar du på politisk information på Facebook?

Jag har slutat använda Facebook, och det känns bra. Det blev för mycket dumheter som spreds. Och jag tycker att den här Cambridge Analytica-härvan inte gjorde beslutet svårare. Det blev liksom spiken i kistan för mig. Jag använde inte Facebook i jobbet, utan privat, och det var inte roligt längre. Jag klarar mig bra utan det.

Tycker du att internet gör samhället mer demokratiskt?

Jag tror att internet gör samhället mer demokratiskt ibland. Men det beror på vad man läser. Jag brukar hålla mig till de klassiska medierna. Tidningar och public service tycker jag är bra. Det känns pålitligt.

Har du drabbats av näthat någon gång?

Jag har själv aldrig drabbats av näthat. Däremot så ser man det ju lite då och då på olika kanaler. När det gäller vuxna människor kan man väl inte göra så mycket mer än att tillrättavisa dem. Men när det gäller barn så blir jag mer orolig. Det måste vi fånga upp i tid. Jag vet att det finns i skolan men jag skulle vilja se ännu mer. Vi pratar mycket hemma med våra barn om det här.

”Jag litar inte på nätet”

Thomas, 65

Laholm

Kan du avgöra om information på internet är sann?

Jag tycker att det är svårt att värdera källorna, speciellt när det inte är gammelmedia. Det är en anledning till att jag inte söker information på nätet, för jag litar inte på den.

Har du diskuterat lokala sakfrågor på internet?

Jag har ett Facebookkonto. Det skaffade jag därför vi drev en intensiv kamp här i Skummeslöv för att bevara Svarvareskogen. Det var ett jättebra sätt att få kontakt med alla människor som var engagerade i detta. Det gick jättebra. Planerna stoppades och nu jobbar vi med att få ett permanent skydd för skogen.

Hur tänker du om politiska inlägg på Facebook?

Jag blir snudd på förbannad när kompisar delar sådant som jag tycker verkar oseriöst, opålitligt och felaktigt. Jag vill inte ha det i min telefon eller min dator. Jag säger till och skickar sura kommentarer ibland till dem.

”Jag har valt att inte kommentera något om politik”

Vafa, 44

Sollentuna

Var söker du information om politik?

Jag hämtar information om politik på nätet. Det finns en webbsida som heter 8 sidor där det står vad de olika partierna står för, när valet ska ske och vem som får rösta. Det är lätt språk och man kan också lyssna på hur det fungerar. Jag fick höra om sidan i omklädningsrummet på jobbet när två kollegor pratade om politik.

Vilka frågor engagerar dig?

De frågor som engagerar mig är skola och barn och eftersom jag jobbar inom vården är det viktigt.

Kommenterar du politiska frågor på nätet?

Jag följer en man från Iran som har bott i Sverige i 37 år. Han har börjat en resa som han kallar för ”Kärleksresan”. Han har promenerat hela vägen från Sverige till Teheran i tio månader. Han kom in men satt gripen i 45 dagar. Sedan skickade de tillbaka honom över gränsen till Turkiet. Jag följer honom på Instagram, där han brukar livesända. Jag kommenterar lite om hur det är i Sverige. Det är jättekul för han har saknat svenska språket. Men han får också hotfulla kommentarer ibland. Så jag har valt att inte kommentera något om politik.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn