Här hittar du siffror och fakta om hur svenskar använder AI – artificiell intelligens. En tredjedel av svenskarna har använt något AI-verktyg, det mest använda är ChatGPT.
AI-verktyg kan vara väldigt användbara i både jobb, skola och privat. Allt fler olika tjänster dyker upp. Att kunna använda AI-verktyg kan bli allt viktigare i framtiden.
Jämfört med förra året 2023 har det inte skett någon större förändring vad gäller hur många som använt AI-verktyg. Men däremot ser vi att de som börjat använda AI nu hittat fler användningsområden och sätt att få hjälp av AI.
Det finns fortfarande en utbredd osäkerhet och skepticism mot AI och hur tekniken kan påverka framtiden – främst bland äldre, men osäkerheten finns även bland unga.
Hur många svenskar använder AI?
Användandet av AI har inte ökat i någon nämnvärd utsträckning, utan ligger på ungefär samma nivå som år 2023. * Omkring en tredjedel av den vuxna befolkningen i åldern 18–84 år har använt något AI-verktyg det senaste året.
I undersökningen har vi frågat vilka AI-verktyg som man har använt. Respondenterna har kunnat svara både utifrån fasta svarsalternativ eller genom att ange ett eget svar i fritext.
* I årets undersökning har vi lagt till en fråga där vi specifikt frågar om man har testat My AI, ett AI-verktyg inbyggt i Snapchat. Det innebär att man bör göra jämförelser mellan hur stor andel som testat AI-verktyg år 2023 och 2024 med viss försiktighet. Jämförbara siffror visar däremot inte på någon signifikant ökning av AI-verktyg under året.
29%
har använt ChatGPT
7%
har använt Snapchats AI-verktyg My AI
4%
har använt Dalle-E
2%
har använt Midjourney
2%
har använt Bard
5%
har använt något annat AI-verktyg
Fortsatt stora klyftor mellan unga och äldre
Bland vuxna i Sverige är det precis som tidigare de yngre som använder AI-verktyg i högst utsträckning. Bland vuxna i åldern 18–34 år har 6 av 10 använt ett AI-verktyg det senaste året, jämfört med bara drygt 3 av 10 (34%) av den vuxna befolkningen i genomsnitt.
Användningen av AI-verktyg sjunker tydligt med åldern. I de två äldre ålderskategorierna 50–64 år och 65–84 år har betydligt färre använt AI-verktyg, även om andelen har ökat jämfört med år 2023.
Fråga: Har du använt dig av några AI-verktyg, alltså tjänster som använder artificiell intelligens, och i så fall vilka? / Har du använt Snapchats AI-verktyg My AI?
Ungdomar går i täten för AI-användningen
Fråga: Har du använt dig av några AI-verktyg, alltså tjänster som använder artificiell intelligens, och i så fall vilka? / Har du använt Snapchats AI-verktyg My AI?
Ungdomar ligger ordentligt före i användningen av AI-verktyg och är den åldersgrupp som använt AI-verktyg i högst utsträckning. Bland unga i åldern 12–19 år har 7 av 10 använt något AI-verktyg, jämfört med endast en tredjedel av de vuxna i åldern 18–84 år.
AI i skolarbetet
AI är ett hett diskussionsämne i skolan och många har redan börjat använda AI-verktyg i skolarbetet. 7 av 10 ungdomar (71%) i åldern 12–19 år uppger att de har diskuterat AI på lektionerna och en tredjedel (33%) har använt AI-verktyg för skolarbete eller läxor. Det är däremot ännu vanligare att ungdomarna använder AI för annat än skolarbete, vilket hälften (50%) uppger att de har gjort.
Ungdomarna har i fritextsvar fått uppge på vilka sätt de använt AI-verktyg. Nedan listar vi några av svaren.
"Som en extra lärare, för att bolla med och fråga om jag har specifika frågor angående något ämne, oftast små frågor som känns onödiga att fråga läraren."
Pojke 18 år, använt AI-verktyg för skolarbete/läxor
"Jag brukar be chat-GPT om prov till området jag jobbar med så att jag får testa hur mycket jag kan."
Flicka 15 år, använt AI-verktyg för skolarbete/läxor
"Det kan vara allt ifrån smink tips till hur man ska känna sig motiverad till att börja löpträna."
Flicka 17 år, använt AI-verktyg för annat
"När jag vill ta reda på något så går det snabbt att ta reda på det istället för att behöva söka upp det."
Pojke 14 år, använt AI-verktyg för annat
Vad är AI?
AI eller artificiell intelligens är ett samlingsnamn på datorprogram, tjänster och verktyg som på olika sätt är gjorda för att likna mänskligt tänkande. Viktiga delar i det vi idag kallar AI är neurala nätverk som gör det möjligt för systemet att på olika sätt lära sig själv av ny information, och stora så kallade språkmodeller, som gör att datorn bättre kan förstå och tolka mänskligt språk.
Många datorsystem använder AI i olika grad, till exempel kameran i en smart mobiltelefon eller ett modernt e-postprogram. Generativ AI kallas sådana verktyg som med hjälp av AI kan skapa till exempel bilder, texter eller ljud.
Du kan lära dig mer om AI på webbplatsen Internetkunskap. Där finns lättlästa artiklar och korta videor som går igenom vad AI är, hur det fungerar och används.
I fritextsvar bland den vuxna befolkningen kan vi även se att lärare använder sig av AI i sin yrkesroll. Nedan ger vi några exempel där lärare beskriver hur de använder AI-verktyg i sitt yrke.
"Att som lärare se hur eleverna använder AI i skolarbetet."
Kvinna 30–49 år
"Jag är lärare och har låtit AI skriva en text på engelska för att se nivån på texten. Den blev så bra så jag gjorde den till en läsförståelse med frågor till."
Kvinna 50–64 år
"Har provat det för att få tips på veckobrev."
Man 50–64 år
Fler använder AI i jobb och studier – användningen fördjupas
Trots att andelen vuxna (18–84 år) som använt något AI-verktyg inte har förändrats nämnvärt jämfört med föregående år så går det att se en tydlig förflyttning i hur AI-verktygen används.
Det främsta användningsområdet är fortsatt för privat bruk, men andelen som primärt använder AI-verktyg för privat bruk minskar och allt fler använder istället AI-verktyg främst i arbete och studier. Det privata användandet av AI minskar däremot inte totalt sett, utan det är bara hur man främst använder AI-verktyg som skiftar.
År 2023 uppgav drygt 2 av 10 av de som testat AI att de främst använt AI-verktyg i arbetet, vilket i år 2024 ökar till drygt 3 av 10. Även andelen som främst använt AI-verktyg i studier har ökat från 8 procent år 2023 till 15 procent år 2024. Andelen användare som i första hand använder verktygen privat minskar däremot från 7 av 10 år 2023 till drygt hälften (54%) år 2024.
Användningen av AI-verktyg har alltså inte breddats i någon nämnvärd utsträckning till nya delar av befolkningen. Men användandet har däremot fördjupats till fler användningsområden.
Fråga: I vilket eller vilka sammanhang har du använt AI-verktyg? / I vilket sammanhang har du främst använt AI-verktyg?
AI-användarna får hjälp med sammanfattningar, översättningar och svar på frågor
De som använt AI har i fritextsvar fått berätta vad de har använt AI-verktygen till. Det är fortsatt många som testar sig fram för att se vad AI-verktygen kan göra och hur de kan vara till hjälp. Andra användningsområden som är vanliga både för privat bruk, i yrket och i studier är till exempel att sammanfatta texter, söka information eller översätta texter till eller från andra språk.
Kom igång med AI
Är du nyfiken på AI men vet inte riktigt var och hur du ska börja? Du är inte ensam. I den här guiden får du tipsen du behöver för att komma igång.
Privat söker en del även tips på festaktiviteter och får hjälp med att skriva tal, rim eller dikter. I yrkesrollen har några använt AI-verktyg för att få hjälp med att generera, verifiera eller felsöka programkod, sammanfatta rapporter och för att få hjälp med att formulera mejl eller andra texter.
Nedan listar vi några exempel på hur svenskarna använder AI-verktyg.
"Allt möjligt. Från att planera agenda för resa till att svara på enkla frågor som vilken segelbåt som är snabbast."
Kvinna 30–49 år, använt för privat bruk
"Fråga om filmer eller andra roliga frågor, experimentera med den."
Man 18–29 år, använt för privat bruk
"Skapa projekplan, formulera mejl på engelska, skapa agenda till möte, mm, mm."
Man 30–49 år, använt i arbetet
Utbredd skepticism bland äldre till att använda AI i framtiden
Vi har hittills tittat på vilka som använder AI-verktyg idag och hur man använder sig av dem. Men på vilka sätt kan svenskarna tänka sig att använda AI i framtiden?
Närmare 6 av 10 svenskar uppger att de kan tänka sig att använda AI på något sätt i framtiden. Det finns däremot också en utbredd osäkerhet och skepticism mot att använda AI i framtiden. 4 av 10 svenskar uppger att de antingen är osäkra eller inte alls vill använda AI i framtiden. Denna osäkerhet är betydligt mer utbredd hos den äldre delen av befolkningen. Där svarar nästan hälften (47%) att de inte alls vill använda AI-verktyg och ytterligare 14 procent ställer sig tveksamma.
Men tveksamheten finns också bland unga vuxna i åldern 18–34 år. Där uppger totalt en fjärdedel att de antingen inte vill (14%) eller känner sig tveksamma (12%) till hur eller om de kan tänka sig att använda AI i framtiden.
Fråga: Skulle du kunna tänka dig att använda AI till något av följande om möjligheten fanns?
Vad kan svenskarna tänka sig att använda AI till i framtiden?
Men vad skulle då svenskarna kunna tänka sig att använda AI till om möjligheten fanns?
Omkring 2 av 10 kan tänka sig att åka självkörande kollektivtrafik som styrs av AI (22%) eller fråga ett AI-verktyg om dagsaktuella samhällsnyheter (20%).
Drygt 1 av 7 kan tänka sig att prata eller skriva med en AI-läkare vid enklare besvär om möjligheten fanns. Nästan lika många (13%) kan tänka sig att fråga ett AI-verktyg om ekonomisk rådgivning.
Det svenskarna ser som minst tänkbart är att skriva med AI-kompis på sociala medier. Det kan endast 2 procent tänka sig att göra. Även bland unga vuxna i åldern 18–34 år kan endast 5 procent tänka sig att skriva till en AI-kompis på sociala medier. Det är en grupp som generellt kan tänka sig att använda AI till fler användningsområden än äldre.
Fråga: Skulle du kunna tänka dig att använda AI till något av följande om möjligheten fanns?
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Internetstiftelsen. Syftet med undersökningen är att mäta hur stor del och på vilket sätt som den svenska allmänheten använder artificiell intelligens (AI). Totalt genomfördes 1090 intervjuer under perioden 7–14 augusti 2024. Resultatet är efterstratifierat, dvs. i efterhand viktat mot kända populationstal i syfte att korrigera eventuella skevheter i stickprovet jämfört med målpopulationen. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.
Utöver frågor till allmänheten har även några frågor ställts till barn i ålder 12–19 år, inom ramen för den stora studien Svenskarna och internet som genomfördes i januari 2024 i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel. Frågorna besvarades av 437 barn i ålder 12–19 år.
För mer info, tabellbilaga och frågeformulär.
Mer om AI från Internetstiftelsen
Grundkurs i AI
Vad är AI och hur används tekniken på olika ställen i samhället? Vad finns det för möjligheter och risker med datorer som blir allt mer självständiga? Här får du lära dig grunderna om AI – artificiell intelligens.
Vad är ChatGPT
Alla pratar om ChatGPT och AI men vad är det egentligen? Och det här med att ChatGPT är en språkmodell, hur funkar det? Och varför kan man inte lita på svaren man får? Måns och Jannike från Internetstiftelsen reder ut.
Lektioner i AI för alla åldrar
På webbplatsen Digitala lektioner hittar du flera lektioner i AI. Lektionerna är fria att använda och passar perfekt för dig som vill närma dig AI med dina elever.