Kapitel 6

Övervakning på nätet

Majoriteten av svenskarna vill underlätta brottsbekämpning genom övervakning. Unga män och de som politiskt sett uppger sig stå klart till vänster är dock mer skeptiska än andra.

I det här kapitlet följer vi upp vad svenska internetanvändare anser om digital övervakning jämfört mot år 2023. Dels undersöker vi attityden till kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats och dels inställningen till att polisen ska få ta del av privata konversationer på nätet. Ska detta tillåtas för att underlätta brottsbekämpning eller ska det förbjudas för att värna om den personliga integriteten?

Vi tar också reda på om de som uppger att de politiskt sett står klart till vänster eller klart till höger skiljer sig åt i attityd om övervakning. Vidare kartlägger vi hur många som tror att deras mobil tjuvlyssnar på dem som en följd av att de får reklam om saker de tidigare pratat om.

Svenskar vill ha kameraövervakning för brottsbekämpning

Majoriteten av svenskarna vill ha kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats för att underlätta brottsbekämpning. Endast 2 av 10 anser att det ska vara förbjudet för att skydda medborgarnas integritet. Unga är betydligt mer skeptiska till kameraövervakning än äldre och framför allt unga män i åldern 20–34 år. Resultatet ligger i linje med föregående år, 2023.

Tre flickor tar en selfie, över dom sitter en skylt som visar att området är kameraövervakat.

De som politiskt sett står klart till vänster är mindre tillåtande mot övervakning på nätet

Bland de som politiskt sett uppger sig vara klart till vänster eller klart till höger går åsikterna isär i frågan om kameraövervakning på offentlig plats för brottsbekämpning. Mer än dubbelt så många av de som står klart till vänster vill se ett förbud mot detta jämfört med de som står klart till höger. Bland män som står klart till vänster är det till och med fler som vill se ett förbud mot kameraövervakning än som vill att det ska vara tillåtet.

Svenskar vill ge polisen rätt att ta del av privata konversationer på nätet vid brottsmisstanke

9 av 10 svenskar tycker att polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet. 5 av 10 anser att det ska avse alla brott och drygt 4 av 10 endast allvarliga brott. Bara 4 procent tycker att det är viktigare att värna om medborgarnas personliga integritet. Dubbelt så många män som kvinnor anser att det är viktigare att värna om integriteten, framför allt är integriteten viktigare för unga män. Skillnaderna i resultatet jämfört med år 2023 är små.

De som politiskt sett står klart till höger är mer positiva till att låta polisen ta del av privata konversationer på nätet

Majoriteten av både de som politiskt sett står klart till vänster eller klart till höger anser att polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet. Det är dock något fler som står klart till höger som är positiva och majoriteten av de som står klart till höger anser att det ska gälla alla brott till skillnad från de som står klart till vänster. Vad gäller att värna om den personliga integriteten är det fler som står klart till vänster som anser att den är viktigare, i synnerhet män som uppger sig vara klart till vänster.

Merparten av svenskarna tror att mobilen tjuvlyssnar på dem

Långt mer än hälften – hela 63 procent – tror att deras mobiltelefon tjuvlyssnar på dem. Det som får dem att tro det är att det dyker upp reklam i mobilen om något som de tidigare pratat om. Äldre är mindre benägna att tro att deras mobil tjuvlyssnar på dem än yngre. Endast 1 av 4 av de internetanvändande pensionärerna tror att mobilen tjuvlyssnar jämfört med 3 av 4 av de under 65 år. Det är också fler kvinnor än män som tror att mobilen lyssnar på dem.

4 min
Kameraövervakning – brottsbekämpande eller integritetskränkande?

I den här delen undersöker vi hur svenskarna ställer sig till kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats.

Hälften av alla män som politiskt står klart till vänster vill se ett förbud mot kameraövervakning

Fråga: Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig?

Jag tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara…

… tillåtet för att underlätta brottsbekämpning

… förbjudet för att skydda medborgarnas personliga integritet

Kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats...

Diagram 6.1a, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2023–2024 (Studie 1) 
 

Fråga: Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig?

Jag tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara… 

… tillåtet för att underlätta brottsbekämpning 

… förbjudet för att skydda medborgarnas personliga integritet

Kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats...

Diagram 6.1b, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2024 (Studie 1)

Fråga: Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig?

Jag tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara…

… tillåtet för att underlätta brottsbekämpning

… förbjudet för att skydda medborgarnas personliga integritet

Politisk åskådning – Kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats...

Diagram 6.1c, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2024 (Studie 1) Fråga politisk åskådning: Hur skulle du placera dig själv på en politisk vänster-högerskala? Klart till vänster, Något till vänster, Varken till vänster eller höger, Något till höger, Klart till höger
 

Tycker svenskarna att det ska vara tillåtet eller förbjudet med kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats för brottsbekämpning?

Kort summerat så vill svenskarna att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska tillåtas. Merparten, 7 av 10, vill att det ska var tillåtet för att underlätta brottsbekämpning. Betydligt färre, endast 2 av 10, vill att det ska vara förbjudet för att skydda medborgarnas integritet. 1 av 10 har inte kunnat ta ställning i frågan och det är överlag fler kvinnor än män som inte har någon uppfattning.

Är det år 2024 fler eller färre som tycker att det ska vara tillåtet eller förbjudet med kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats för brottsbekämpning?

  • Jämfört med föregående år 2023 har svenska folket i sin helhet inte ändrat uppfattning.
  • Bland de yngre, födda på 2000-talet, är det i år däremot något fler som har svårare att ta ställning i frågan samtidigt som de som är positiva till kameraövervakning är något färre. Andelen yngre som anser att det ska vara förbjudet är densamma som föregående år.
En övervakningskamera sitter i ett tak utomhus.

Vilka tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara tillåtet för att underlätta brottsbekämpning?

  • 7 av 10 tycker att det ska vara tillåtet med kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats för att underlätta brottsbekämpning.
  • Det är mycket stor skillnad mellan yngre och äldre i denna fråga. Bland de födda på 1900-talet anser 3 av 4 (73%) att det ska vara tillåtet, jämfört med endast hälften (49%) bland de födda på 2000-talet.
  • De i övre medelåldern och i pensionsåldern tycker i betydligt högre grad att det ska vara tillåtet jämfört med andra åldersgrupper.
  • Något fler kvinnor än män tycker att det ska vara tillåtet med kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats för att underlätta brottsbekämpning.
  • Det är betydligt fler som politiskt sett uppger sig stå klart till höger (81%) än klart till vänster (47%) som anser att det ska var tillåtet.
  • Betydligt fler kvinnor som står klart till vänster eller klart till höger anser att kameraövervakning ska vara tillåtet, jämfört med män med motsvarande politiska åskådning.

Vilka tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara förbjudet för att värna om medborgarnas integritet?

19%

tycker att kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats ska vara förbjudet

  • År 2024 anser 2 av 10 att det ska vara förbjudet med kameraövervakning med ansiktsigenkänning på offentlig plats för att skydda medborgarnas integritet.
  • Yngre vill i betydligt högre grad än äldre se ett förbud. Mer än dubbelt så många födda på 2000-talet (37%) jämfört med de födda på 1900-talet (17%) vill ha ett förbud.
  • Den åldersgrupp som främst vill se ett förbud är unga vuxna 20–34 år. Mer än 4 av 10 män i denna ålder vill se ett förbud.
  • Fler män än kvinnor, och framförallt unga män, vill ha ett förbud för att skydda den personliga integriteten.
  • Mer än dubbelt så många av de som politiskt sett står klart till vänster (38%) vill se ett förbud mot detta jämfört med de som står klart till höger (15%).
  • Bland de som politiskt sett står klart till höger är det dubbelt så många män (18%) som kvinnor (9%) som vill ha ett förbud.
  • Bland de som politiskt sett står klart till vänster är det också betydligt fler män (48%) än kvinnor (31%) som vill ha ett förbud. Männen som står klart till vänster är den enda grupp i jämförelsen där det är fler som vill se ett förbud än som vill att det ska vara tillåtet.

*) För mer information, se tabellbilaga.

5 min
Ska polisen få ta del av privata nätkonversationer?

I den här delen undersöker vi hur svenskarna ställer sig till att polisen ska få ta del av privata konversationer på nätet.

Klar majoritet för att polisen ska ha rätt att ta del av privata nätkonversationer vid brottsmisstanke

Fråga: Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig?

Vid misstanke om brott ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger). 

Endast vid misstanke om allvarliga brott ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger). 

Att värna om den personliga integriteten är viktigare och polisen ska därför inte ha möjlighet att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger) vid misstanke om brott.

År 2023–2024

Diagram 6.2a, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2023–2024 (Studie 1) 
 

Fråga: Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig?

Vid misstanke om brott ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger). 

Endast vid misstanke om allvarliga brott ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger). 

Att värna om den personliga integriteten är viktigare och polisen ska därför inte ha möjlighet att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger) vid misstanke om brott. 

Man/Kvinna år 2024

Diagram 6.2b, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2024 (Studie 1)

Fråga: Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig?

Vid misstanke om brott ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger).

Endast vid misstanke om allvarliga brott ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger).

Att värna om den personliga integriteten är viktigare och polisen ska därför inte ha möjlighet att ta del av privata konversationer på nätet (t.ex. i Facebook Messenger) vid misstanke om brott.

Politisk åskådning år 2024

Diagram 6.2c, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2024 (Studie 1) Fråga politisk åskådning: Hur skulle du placera dig själv på en politisk vänster-högerskala? Klart till vänster, Något till vänster, Varken till vänster eller höger, Något till höger, Klart till höger
 

Tycker svenskarna att polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet eller ej?

Ja, det tycker svenskarna! Hela 91 procent svarar att vid misstanke om brott, inklusive enbart allvarliga brott, ska polisen ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet, i till exempel Facebook Messenger. Bara 4 procent anser att det är viktigare att värna om den personliga integriteten.

Är det år 2024 fler eller färre som tycker att polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet eller ej?

4%

tycker inte att polisen ska få ta del av privata nätkonversationer vid brottsmisstanke

Jämfört med föregående år 2023 har svenska folket i stort samma uppfattning i frågan men det finns några små skillnader. I år 2024 är det något fler som anser att polisen ska ha denna rättighet för alla brott och något färre vid endast allvarliga brott.

Andelen som inte kan ta ställning har också ökat något, framför allt bland de yngsta födda på 2000-talet och de äldsta som är över 75 år.* Att fler inte har kunnat ta ställning i frågan i år ger en liten minskning i den totala andelen positiva jämfört med föregående år 2023. Andelen som anser att det är viktigare att värna om den personliga integriteten är densamma som år 2023.

Vilka tycker att polisen vid brottsmisstanke ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet?

  • Totalt sett tycker 9 av 10 att polisen ska få ta del av privata konversationer på nätet vid brottsmisstanke. 5 av 10 anser att det ska avse alla brott och drygt 4 av 10 endast allvarliga brott.
  • Betydligt fler födda på 1900-talet (92%) än de födda på 2000-talet (84%) anser att polisen ska ha denna rättighet.
  • Merparten av de födda på 1900-talet anser att denna rättighet ska gälla alla brott medan majoriteten av de födda på 2000-talet anser att den endast ska avse allvarliga brott.
  • Flest positiva till att polisen ska ha rätt göra detta finner vi bland de i övre medelåldern 50–64 år (96%) och bland yngre pensionärer 65–75 år (95%).*
  • Både de som politiskt sett står klart till vänster eller klart till höger anser majoritet att polisen ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet. Dock är det något fler som står klart till höger (93%) än klart till vänster (89%) som är positiva.
  • Majoriteten av de som står klart till höger anser att det ska gälla alla brott medan majoriteten av de som står klart till vänster anser att det endast ska avse allvarliga brott.
En åkgräsklippare som är strajpad som en polisbil.

Vilka tycker att polisen vid brottsmisstanke inte ska ha rätt att ta del av privata konversationer på nätet, utan att det är viktigare att värna om medborgarnas integritet?

  • Endast 4 procent anser att det är viktigare att värna om den personliga integriteten än att låta polisen ta del av privata konversationer på nätet vid brottsmisstanke.
  • Dubbelt så många män (6%) som kvinnor (3%) anser att det är viktigare att värna om den personliga integriteten.
  • Betydligt fler födda på 2000-talet (9%) än de födda på 1900-talet (4%) anser att den personliga integriteten är viktigare. Det gäller framför allt unga vuxna 20–34 år och i synnerhet män i denna åldersgrupp.
  • Nästan tre gånger fler som politiskt sett står klart till vänster (8%) än klart till höger (3%) anser att det är viktigare att värna om den personliga integriteten, i synnerhet män som uppger sig stå klart till vänster.

*) För mer information, se tabellbilaga.

2 min
Tjuvlyssnar din mobil på dig?

I den här delen undersöker vi hur många som tror att deras mobiltelefon tjuvlyssnar på dem för att kunna skicka riktad reklam.

Mer än 6 av 10 tror att mobilen tjuvlyssnar på dem

Fråga: Har det hänt att du pratar om något som sedan dyker upp som reklam i din mobiltelefon – som får dig att tro att den lyssnar på dig?

Diagram 6.3a, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2024 (Studie 1)

Fråga: Har det hänt att du pratar om något som sedan dyker upp som reklam i din mobiltelefon – som får dig att tro att den lyssnar på dig?

Diagram 6.3b, Bas: Internetanvändare 16+ år, År 2024 (Studie 1)

Hur många svenskar tror att deras mobil lyssnar på dem?

  • Drygt 6 av 10 svenskar tror att deras mobil tjuvlyssnar på dem, för att det dyker upp reklam om det som de tidigare pratat om.
  • Det är mycket stor skillnad mellan den äldre och yngre befolkningen i hur många som tror att mobilen lyssnar på dem. Bland de födda på 60-talet eller senare tror majoriteten att mobilen tjuvlyssnar medan det är helt motsatta förhållanden bland de födda på 50-talet eller tidigare.
  • Endast 1 av 4 internetanvändare i pensionsålder tror att mobilen lyssnar på dem, medan hela 3 av 4 av de under 65 år tror detta.*
  • Mest benägna att tro att mobilen tjuvlyssnar på dem är 90-talisterna, där 8 av 10 uppger detta.
  • Fler kvinnor än män tror att mobilen lyssnar på dem och störst skillnad är det mellan män och kvinnor födda på 60-talet.
  • Det finns ingen skillnad i hur många som tror att mobilen lyssnar på dem mellan svenskar som politiskt sett uppger att de står klart till höger eller klart till vänster.*

*) För mer information, se tabellbilaga.

Mobilen tjuvlyssnar inte – ändå tror många det
Att mobiltelefoner skulle avlyssna oss hela tiden är en riktigt seglivad myt – bland annat för att den är svår att helt motbevisa. Förklaringen känns också rimlig för många eftersom känslan av att se reklam för något man nyligen pratat om kan vara väldigt stark och påtaglig. För dig som vill förstå mer om fenomenet rekommenderar vi artikeln Därför tjuvlyssnar inte mobilen på dig på webbplatsen Internetkunskap. För dig som hellre lyssnar finns också ett avsnitt av podden Dumma frågor om internet där Måns och Jannike på Internetstiftelsen reder ut hur det ligger till.