.FILE 2G 3G 4G 5G

Facebook

Här hittar du siffror och fakta om användningen av Facebook i Sverige. Nästan hälften av svenskarna använder Facebook varje dag även om den totala användningen fortsätter minska år 2024.

Fakta om Facebook i Sverige

  • 7 av 10 har använt Facebook under det senaste året. En majoritet av svenskarna använder Facebook ofta, där 6 av 10 svenskar använder Facebook varje vecka och 5 av 10 är dagliga användare. Tendenser tyder dock på att den dagliga användningen av Facebook har börjat dala.
  • Kvinnor använder Facebook i högre grad än män, där 75 procent har använt Facebook under året jämfört med 67 procent bland män. Kvinnor använder även Facebook mer frekvent än män. Bland kvinnor använder 64 procent Facebook varje vecka och 53 procent är dagliga användare. Motsvarande andelar bland män är 55 procent varje vecka och 45 procent dagligen.
  • 90-talister är den generation där flest använder Facebook. Men plattformen används brett över de flesta generationer, med undantag för de allra yngsta (10-talisterna) där användningen är mycket låg.
En kvinna sitter på ett tåg och tittar på sin mobil, i förgrunden sitter en person med sin laptop, på skärmen syns en webbläsare.

71%

av internetanvändarna har använt Facebook nån gång senaste året.

60%

av internetanvändarna har använt Facebook varje vecka.

49%

av internetanvändarna har använt Facebook varje dag.

Hur många använder Facebook?

Här hittar du en lista över hur många av internetanvändarna i olika åldrar som använder Facebook dagligen:

  • 49% av alla internetanvändare 8 år eller äldre
  • 1% av personer födda på 10-talet
  • 23% av personer födda på 00-talet
  • 53% av personer födda på 90-talet
  • 58% av personer födda på 80-talet
  • 69% av personer födda på 70-talet
  • 64% av personer födda på 60-talet
  • 60% av personer födda på 50-talet
  • 42% av personer födda på 20-, 30- eller 40-talet.

Har användningen av Facebook ökat eller minskat de senaste åren?

Ung kvinna som sitter vid frukostbordet med sin familj, med en mobiltelefon i handen.

Om Svenskarna och internet

Svenskarna och internet är en årlig undersökning av svenska folkets internetvanor, hur användningen av internet utvecklas och digitaliseringen av samhället.

  • Det har inte skett några stora förändringar under åren 2021–2024 om man ser till den totala användningen under ett år. År 2023 sjönk den årliga användningen något, men är år 2024 åter tillbaka på samma nivåer som tidigare. Tendenser tyder däremot på att svenskarna använder Facebook mer sällan då den dagliga användningen sjunker. Förändringarna från år till år är små, men andelen har successivt sjunkit under de senaste fyra åren.
  • 90-talister är fortsatt den generation där flest använder Facebook, men de använder inte plattformen lika frekvent som tidigare år. Det är särskilt den dagliga användningen som sjunker, men även den veckovisa användningen dalar.
  • Bland 00-talister tycks användningen däremot öka under perioden 2021–2024. Det gäller framför allt den totala användningen under året och andelen som använder plattformen varje vecka.

Vad är Facebook?

Facebook är en av de mest kända sociala medieplattformarna och har åtskilliga olika funktioner. Det går att dela textinlägg, bilder, videor och länkar samt spela spel, diskutera i grupper och mycket annat. Facebook ägs av företaget Meta som också äger Instagram och Whatsapp.

När kom Facebook?

Facebook grundades 2004 som ett community för studenter på universitetet Harvard. Tjänsten hette från början The Facebook men år 2005 bytte man namn. Samtidigt blev Facebook tillgänglig för vem som helst och tjänsten växte snabbt. En av förklaringarna till den snabba framgången kan vara att man på Facebook använder sitt riktiga namn. Detta gjorde det lättare att hitta och kommunicera med sina vanliga vänner.

Facebook har under åren vuxit kraftigt både vad gäller antalet användare och funktioner. Men Facebook har också drabbats av kontroverser, till exempel den så kallade Cambridge Analytica-skandalen. Läs mer om det på sajten Internetmuseum.

Sidan är uppdaterad 2024-09-30. Siffrorna är hämtade från rapporten Svenskarna och internet 2024, mer information om metod hittar du på sidan Metodbeskrivning.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn