.FILE 2G 3G 4G 5G

Fler röster – Tankar om våra digitala spår

Den tredjedel som har svarat "Ja" på frågan ”Brukar du tänka på den information som finns om dig på internet och de digitala spår du lämnar efter dig?” har fått skriva ett fritextsvar och berätta vad de brukar tänka. Nedan följer en kort summering av svaren och ett antal representativa citat.

Några röster om hur vi tänker om våra digitala spår

OBS! Ligger direkt under 2.10 så det kommer brödtext emellan så vi har valt bort att ha egen sida om det

"Det är en jävla skandal utan dess like att privata företag tillåts kartlägga våra privatliv in i minsta detalj. Möjliggjort av att boomers inte förstår teknologi. Tack vare det kan våra politiker ta emot Kinamutor bäst de vill utan att de äldre generationerna ens ser vad som sker."
Man, 26 år

"Jag ser ju vilka reklamer jag får beroende på vad jag sökt på, om jag t.ex kollat efter ett tv-spel så dyker det upp massa reklamer och forum som diskuterar olika spel, och ett tag sökte jag mycket på tennis, så nu får jag all info om Djocovics coronastrul överst på Googleaviseringar. Jag försöker alltid välja bort cookies om det går tydligt men ofta så blir det för jobbiga inställningar. Jag är inte ute så mycket på sociala medier så är ganska anonym om man söker på mig, brukar dyka upp en gammal ishockeyspelare:)"
Man, 16 år

"Har märkt att reklam via t ex Facebook är kopplad till vad jag sökt på eller vilka butiker jag varit i. Som naturintresserad jägare får jag ständigt reklam för antijaktföreningar och veganmat som gör mig riktigt förbannad."
Man, 50 år

"Omöjligt att göra något åt, myndigheter och företag gör som grisar, tar för sig oavsett om de får eller ej."
Kvinna, 38 år

"Ja, jag har varit politiskt engagerad för att försöka minska den mängd data vår digitala närvaro genererar. Data som aldrig genereras kan inte läcka, vilket ju har visat sig vara det initialt alarmerande problemet för persondata på internet. Tyvärr så har ju kapitalismen ordnat det så att vår persondata i denna tidsepok är den mest värdefulla råvaran, så att det tvärtom finns incitament att överallt och hela tiden generera persondata - för allt!

Vi ska mäta allt, vi ska bli mätta, vi ska rapportera in och analyseras, för den skenbara sanning som aggregerad data berättar om oss är vår tids heliga gral. Det är extremt problematiskt, till den grad att vår nivå av digitalisering knappast kan sägas vara värd det - vad har vi fått? Vi kan snabbare beställa mat, kläder och resor online, som vi manipulerats att inbilla oss vilja ha från första början. Någon annan har blivit rik och vi har tappat kontrollen över oss själva och vår identitet."
Man, 31 år

"Är som gammal IT-gräsrot (bl.a. öppen källkod) och ex-datalärare medveten om de enorma integritetsbrister som finns, och hur lite man som enskild person har att sätta emot både kompetenta företag som kränker ens personliga integritet, och inkompetenta företag och myndigheter (inklusive banker och betalsystem) som inte gör det de skall för individens säkerhet och integritet.

Det är bara en tidsfråga innan något rejält dumt och skadligt händer i samhället. Somligt händer troligen redan, men mörkas av förståeliga skäl - tills någon läcker eller en journalist får upp spåret. Då är det alltid "ett undantag" att det råkat hända, fast det är endemiskt slarv och inkompetens.

Det jag alltså kan välja att dela med mig via nätet är jag medveten om att och hur det kan användas, och försöker välja vad jag lägger ut/hålla mig medveten om vilka konsekvenserna kan bli och bereda mig på dem. Det jag inte kan välja är det värre med, som t.ex. vårdkontakter, där man handlat upp som krattor och fått system därefter (se senaste skandalerna). Låt dem som ska använda sakerna bestämma vad som ska med, och dem som kan sakerna besluta om hur det ska göras tillsammans med dem. Inte någon okunnig chef/räknenisse! Och utforma för helvete upphandlingsunderlagen så att det krävs öppna standarder, så att dåliga utförare enkelt kan ersättas!"
Man, 55 år

Hos både äldre och yngre ser vi även en mix av acceptans och uppgivenhet över den information som finns om dem på nätet och de digitala spår de lämnar generellt sett. En del ser det som en del av livet och att det bara är att ”gilla läget”. Andra som ett nödvändigt ont som inte går att undvika.

"Ja, men som allt fungerar idag kan man inte använda internet utan att lämna spår efter sig, och kan heller inte fungera i samhället utan att använda internet. Så känner mig mest uppgiven inför det."
Kvinna, 27 år

"Ja, jag brukar vara försiktig med att dela med mig om saker i mitt liv, och kontrollera vilka få som tillåts se det, för att andra människor inte ska utnyttja t.ex. bilder eller känslig information. Samtidigt vet jag att adress, telefonnummer osv finns tillgängligt på internet, så man kommer alltid kunna bli uppsökt. Men det är väl bara att gilla läget och se det som en konsekvens av digitalisering, och tänka att man bara kan kontrollera det lilla man kan kontrollera. Förhoppningsvis lyckas aktörer med sådana åtgärder som försöker få bukt med problemet att information hamnar i fel händer."
Kvinna, 22 år

"Lite olustigt med all info som lämnas om och av mig, samtidigt som jag förstår att så måste vara" 
Kvinna, 76 år

"Restriktiv kring vilka bilder jag delar på mitt barn på Instagram, tänker ett extra varv. Det är klart att jag är medveten om att det finns spår och massor med info om mig, men ser det också som en del av mitt liv och har varit det ett bra tag. Jag lägger inte upp vad som helst på tex, Facebook."
Kvinna, 27 år

"Jag tänker att det inte spelar så stor roll hur jag beter mig med min info och data online, det är redan ”för sent” i den mening att genom åren har min beteende på internet lämnat spår till den grad att de som verkligen vill hacka/hitta info om mig kan väl antagligen göra det. Oavsett om jag byter lösenord på olika sajter med jämna mellanrum. Så jag bryr mig inte så mycket om att vara noga med privat data online…"
Kvinna, 29 år

"Ja, jag tycker det är lite obehagligt hur sökningar på produkter eller andra saker ofta genererar reklam med just detta. Förstår att det är Google själva som försöker skapa "smart" marknadsföring, men jag anser att det ligger närmre spionage än marknadsföring. Googlar också mig själv ibland i inkognitoläge för att se vad som dyker upp, men känner generellt att det som ligger där är okej. Tycker man kan likna det som dyker upp lite med din livshistoria. Vad du har varit med om, gjort eller skrivit. Dessa "spår" går ofta att hitta även utan internet. De har bara blivit digitaliserade och mer lättillgängliga."
Kvinna 32 år

"Ja. Det finns liksom alltid i bakhuvudet vid i princip varenda gång jag använder internet och appar av olika slag. Det är något som påverkat mig negativt förut. Men, nu har det gått till en punkt av acceptans. Även om det är skruvat att vi lever i en värld där all information är ägs av stora "Tech"-bolag så blir man bara knäpp av att gå runt och tänka på det hela tiden. Jag tog därför ett aktivt beslut att; sluta stirra mig blind på det, njuta av teknik och den digitala världen (jag älskar teknik) och sen lita på att politiker (i sin långsamma takt) blir upplysta om problemet och etablera lagar, regler och kontroller för dessa företag. Så lever jag mitt liv som vanligt tills dess liksom för finns inte så mycket jag kan göra åt detta själv."
Man, 22 år

"Ibland. Men är inte så bekymrad, kanske är jag för gammal för det. Tacksam för de tjänster som finns."
Kvinna, 87 år

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn