.FILE 2G 3G 4G 5G
Kapitel 12

Så surfar generationerna

13 min läsning

40-talistens kurvor pekar uppåt

 

40-talisterna började senare än yngre generationer med många av internets tjänster. Men samtidigt ökar 40-talisterna sin användning av många tjänster snabbare än yngre. De må vara nybörjare på mycket men om utvecklingen fortsätter är de snart ikapp.

Fler än hälften av 40-talisterna lyssnar på musik på internet (54 %). Det är dubbelt så många som för fem år sedan. Ännu fler (56 %) tittar på video via internet, vilket är mer än tre gånger så många som för fyra år sedan.

40-talisterna kom senare till Facebook än yngre generationer. Men nu använder över hälften (53 %) tjänsten. En hel del (30 %) använder också Instagram, tre gånger så många som för tre år sedan. Snapchat är dock inget för 40-talister. Bara tre procent av dem använder tjänsten.

40-talister

Diagram 40-talister

Andel av befolkningen födda under 1940-talet som använder olika tjänster på internet, år 2007–2018.

Margaretha Jernberg, 75, Stockholm

Hur länge har du använt sociala medier?

Jag laddade ner Instagram och Facebook för fyra år sedan, så jag har haft det rätt länge. Det var nog mina barnbarn som tyckte det var lite spännande att hjälpa mig med det. Det är roligt att se vad folk har för sig. Instagram använder jag när jag är på annan ort, eller när jag är på något evenemang, då lägger jag ut bilder.

Använde du internet när du arbetade?

Nej, jag har ju varit pensionär i tio år nu. Jag var förskolelärare tidigare och då var det inte datorer i skolan på samma sätt som det är idag. Det låter som det är länge sen!

Betalar du för några tjänster?

Nej jag betalar bara för internet på min telefon. Eller jag kollar på Netflix men där har jag hyrt in mig på min dotters konto. Sen tittar jag på TV-program som jag har missat på SVT-play och TV4 till exempel. Jag har lyssnat på en bok någon gång, men jag tycker mer om att läsa och hålla i en riktig bok i handen

Vad behöver du internet till i vardagen?

Jag behöver egentligen inte internet i vardagen. Jag tycker bara att det är roligt helt enkelt. Jag använder internet i princip bara för nöje. Fast igår satt vi och googlade för att vi hade glömt bort när första världskriget slutade. Då kunde jag googla fram det.

Gör internet och sociala medier att du kan hålla kontakt med folk mer?

Mina vänner i Skåne har jag mer kontakt med och kan se vad de lägger upp, så kan jag ringa och sms:a om det är något spännande. Så det kan ju stämma. Men om internet inte fanns hade jag bara ringt istället.

50-talisten började senare men ökar mer

 

50-talisterna må ha börjat senare med många tjänster än yngre generationer. Men de är på god väg att komma ikapp. Många av kurvorna pekar brantare uppåt för 50-talisterna än för de yngre generationerna.

65 procent av 50-talisterna använder Facebook. Här låg 70-talisterna för sex år sedan och 60-talisterna för fyra år sedan. En stor del av 50-talisterna (74 %) lyssnar på musik på nätet. Det är visserligen mindre än de yngre generationerna men samtidigt fortsätter ökningen hos 50-talisterna medan yngre generationer har slutat öka.

På samma sätt ser det ut när det gäller att titta på video via internet. Det senaste året har 50-talisterna ökat 10 procentenheter från 65 till 75 procent medan de yngre generationerna som mest ökat någon procentenhet.

50-talister

Diagram 50-talister

Andel av befolkningen födda under 1950-talet som använder olika tjänster på internet, år 2007–2018.

Per-Anders Nilsson, 62 år, Sunne

Använder du internet?

Ja, jag läser nyheter, betalar räkningar och kollar på Netflix. Sedan använder jag internet på jobbet, och det var också där som jag kom i kontakt med nätet för 20 år sedan. Då arbetade jag på ett tryckeri och vi började e-posta filer till kunder. Vi skaffade även internet hemma några år efter det.

Hur mycket använder du internet?

På arbetet har min användning ökat de senaste åren, men privat blir det inte mer än ett par gånger per vecka. Och det ökar inte, trots att jag både har internet på datorn hemma och en Iphone sen flera år tillbaka.

Har du kollat något på sociala medier?

Ja, Facebook har jag varit inne på men inte Instagram eller andra plattformar. Jag tycker de verkar svåra att komma igång med.

Känner du dig delaktig i det digitala samhället?

Lite. Eller jag känner mig nog så delaktig som jag behöver. När jag har stött på att jag behöver en viss digital tjänst, såsom Mobilt BankID, då skaffar jag den.

70-talisten är med på allt – utom Snapchat

70-talisterna hade för länge sedan lämnat både barndom och tonår när internet gjorde sitt intåg i Sverige på 1990-talet. De har varit något långsammare än yngre generationer på att börja använda exempelvis Facebook och Instagram. Nu har de dock kommit ikapp när det gäller Facebook. Yngre använder dock fortfarande Instagram oftare. Här kan man säga att 70-talisterna ligger två år efter 80-talisterna och minst fyra år efter 90-talisterna.

Snapchat har dock inte lyckats fånga 70-talisterna, en tjänst som boomat i yngre åldersgrupper. Enbart en dryg fjärdedel (26 %) använder Snapchat 2018. Och kurvorna pekar knappast på att generationen kommer att närma sig de yngre, åtminstone inte på många år. Detta trots att många 70-talister har barn som använder Snapchat dagligen.

70-talisterna var tidigt ute med att använda mobilt BankID. När vi började mäta, 2014, låg de i stort sett på samma nivå som 80-talister och 90-talister och en bra bit över de äldre åldersgrupperna.

Att surfa i mobilen var 70-talisterna snabbast att anamma, tillsammans med 80-talisterna. Till och med 90-talisterna låg efter under några år. De som är födda på 70-, 80- och 90-talet ligger nu i topp på internet i mobilen. 98–99 procent är uppkopplade.

70-talister

Diagram 70-talister

Andel av befolkningen födda under 1970-talet som använder olika tjänster på internet, år 2007–2018.

Petra Larsson, 43, Stockholm

Vad betyder internet för dig?

Väldigt mycket av mitt liv är såklart kopplat till internet, både privat och på jobbet. På dagarna när jag jobbar så arbetar jag mest vid datorn, men när jag är ledig så använder jag nästan bara mobilen.

Använder du mobilen både privat och i jobbet?

Ja absolut. Jag har ju till exempel jobbmejlen på mobilen och det blir faktiskt mer och mer jobbmejl på kvällar och helger. Men det är ingen som tvingar mig, det bara har blivit så. Det är både bra och dåligt. Det gör att jag är tillgänglig och ändå kan hämta barn på dagis, vilket är bra förstås. Men det finns en risk att jobbet inkräktar för mycket på min privata tid. Jag försöker ha koll på det där.

Försöker du reglera dina barns internetanvändning?

Ja, och speciellt när vi är på semester. Jag har bestämt att alla i familjen, både barnen och vi föräldrar, måste lägga in mobilerna i hotellets säkerhetsskåp. Sen får man bara ta ut mobilen innan vi gör oss iordning för att gå ut och äta middag. För jag vet att barnen hellre sitter med mobilen än badar i poolen.

Hur använder du internet när du är ledig?

Jag läser bloggar och är med på Instagram och Facebook. Jag kollar nyheter, ofta på Aftonbladet. Förut brukade jag se nyheterna på tv men det är väldigt sällan nuförtiden.

90-talisten i topp med det mesta på nätet

90-talisterna föddes samtidigt som svenska internet blev tillgängligt för privatpersoner. Vissa av dem kanske till och med har ett tidigt barndomsminne av ljudet av ett telefonmodem som kopplar upp sig mot internet. Under 1990-talet växte tillgången till internet snabbt och år 2000 hade varannan svensk tillgång till internet.

90-talisterna ligger högt upp i det mesta som har med internet att göra. Att ha internet i mobilen (98 %), lyssna på musik (99 %), titta på video (98 %), är självklart för en 90-talist. De använder Facebook mest av alla (94 %), betalar för musik i högst utsträckning (82 %) och e-postar mest av alla (100 %).

Sammanfattningsvis tillhör 90-talisterna den generation som mest av alla tycker att internet är viktigt i privatlivet (91 %).

90-talister

Diagram 90-talister

Andel av befolkningen födda under 1990-talet som använder olika tjänster på internet, år 2007–2018.

Linda Yüksel, 23 år, Södertälje

Kommer du ihåg när du var utan internet senast?

Oj, det var nog år 2013 när jag var tre veckor i Indien med min gymnasieklass. Det var verkligen jättejobbigt, jag ville ju kunna skicka bilder och visa de hemma hur det var.  Och sen så missade man allt som hände i skolan, allt diskuteras ju på nätet.

Vilka sociala medier använder du mest?

Instagram och Snapchat, helt klart. Snapchat använder jag för att kommunicera med mina vänner och familj, vi bor inte på samma ställe så det blir mycket snappande för att kunna skicka bilder. Mina föräldrar snappar också mycket. Just nu är de i Turkiet där vi kommer ifrån och jag får hela tiden bilder från deras resa. Men det är vi barn som har lärt dem hur de ska göra. Sen kollar jag min Facebook varje dag. Jag använder helt klart Facebook annorlunda nu mot förut, jag postar ingenting. De uppdateringarna gör jag på Instagram istället.

Använder du internet på jobbet?

Jag är lärare och i nästan all undervisning använder jag Google Classroom, där jag kan lägga ut uppgifter och meddelanden till eleverna och de lämnar in sina uppgifter och filer till mig. Det är supersmidigt, jag kan rätta enkelt och se hur det går för dem. Jag använder egentligen enbart pappersstenciler när jag vill att de ska öva på att läsa på papper.

Betalar du för några tjänster?

Ja, Spotify och Netflix har jag betalat för i flera år. Nu lånar jag även min svärmors Storytel, faktum är att jag börjar även lyssna mer på böcker nu än att läsa som jag gjort tidigare. Så även böcker börjar bli helt digitalt för mig.

00-talisten började i topp

00-talisten, född under 2000-talets första tio år, började sitt nätanvändande på 100 procent när vi för första gången mätte denna nya generation. År 2012 använde 100 procent internet av 00-talisterna som var med i undersökningen. (Det första året vi mätte 00-talisterna deltog endast de som var födda i början av decenniet.)

00-talisterna är den första generation som aldrig levt utan internet. Och faktum är att de inte upplever internet som särskilt viktigt. När vi frågar dem hur viktigt internet är för dem privat så är de på samma relativt låga nivå som den som är född på 1950- eller 1960-talet. Kanske är det snarast ett tecken på hur självklart internet är för 00-talisterna.

Men tittar man på tjänster på nätet så ligger 00-talister ofta i topp för följande tjänster: Lyssna på musik (99 %), titta på video (98 %), internet i mobilen (99 %), Snapchat (95 %), Youtube (99 %), Instagram (88 %).

E-post är däremot inte 00-talisternas favoritsätt att kommunicera. Även om 93 procent e-postar så är det lägre än alla generationer som är yngre än 50-talisterna.

Inte heller Facebook är en favoritplattform för de 00-talister som är med i undersökningen. 65 procent använder Facebook. Även här liknar de mest 50-talisterna.

Alexander Docherty Skogh, 18, Lidingö

När började du använda internet?

Jag var väl 8 när jag såg första glimten av internet, men började inte använda det aktivt förrän jag var 13-14 år. Nu är jag beroende av internet både i skolan och socialt.

Känner du att internet och sociala medier  gör att du kan hålla kontakt med folk du annars inte skulle ha kontakt med?

Ja, absolut! Jag har ju kompisar över hela världen och det hade varit svårt att hålla kontakten om man inte hade internet. Men även grannen springer man inte över till längre och knackar på dörren, man sms:ar eller snapchattar istället.

Vilka sociala medier använder du mest?

Det måste nog vara Snapchat och Instagram. Jag använder Facebook också men inte på samma sätt som jag använder de andra. Jag skriver oftast inte till folk på Facebook om jag vill få kontakt med någon. Facebook är mer för jobb och sådant.

Betalar du för några tjänster?

Jag betalar inte för några tjänster, men jag använder Netflix och Spotify som mina föräldrar betalar för.

Handlar du på internet eller i fysiska butiker?

Jag handlar mest i riktiga affärer. Jag har inte riktigt provat att handla så mycket på internet men inser egentligen att det vore rätt skönt för jag är inte den som älskar att gå runt i butiker.

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev!

I vårt nyhetsbrev kan du läsa mer om Internetstiftelsens olika satsningar som exempelvis Internetkunskap, Internetmuseum och rapporten Svenskarna och internet.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn